Güvenlik Kameraları hakkında teknik bilgisi çok fazla olmayan kişiler , hatta bazen sektörün içinden gelen yeterli teknik donanıma sahip , bu işle uğraşan kişiler bile zaman zaman karmaşaya düşebilirler.
Çözünürlük en basit tanımıyla ; bir ekranın yatay ve dikeyde sahip olduğu piksel sayısıdır. Günümüzde sıklıkla kullandığımız Full HD Ekran Tabiri , aslında 1920×1080 değerindeki piksel tabiridir. Bu sayılar çarpıldığında ortalama 2 milyon piksel değerine erişilir. 2 Megapiksel diye tanımladığımız bu ekranlar Full HD olarak ta isimlendirilebilir. Bir diğer ismi de 1080p ekranlar olarak isimlendirilir.
Ekranlarda bu şekilde olan bu durumu kameralarda ise kameranın içerisinde yer alan sensör belirler.
Sensör bir kamera için en önemli bileşenlerdendir.
Çözünürlük aynı zamanda ayrıntıları görme , ortaya çıkarma anlamına da gelir. Piksel sayısının yüksek olacağı yani çözünürlüğün yüksek olduğu kameralarda daha fazla detay olacaktır. Örneğin 4 Megapiksel bir kamera 2 megapiksel bir kameraya aynı şartlar altında, aynı görüş açısına sahip olarak değerlendirilirse. 4 piksel olan görüntüde daha ince ayrıntılar belirgin bir şekilde göze çarpacaktır.true peace.
Bu yazımızda çözünürlüğü aşağıdaki başlıklar altında inceleyeceğiz;
- Çözünürlüğün tarihsel gelişimi,
- Güvenlik Kameraları için çözünürlük,
- Maliyet Fayda açısından çözünürlük,
- Video sıkıştırma çözünürlüğü etkiler mi ?
Eski koaksiyel kablolarla çalışan analog kameraların çözünürlüğü TVL ile ölçülürdü. Tvline tanım olarak yatay televizyon satırı sayısı anlamındadır. CCD Sensörlerde oldukça yaygın olarak kullanılan bir değerdi.
Yeni nesil kameraların HD Sistemlere geçmesi ile beraber , CMOS sensörler daha hızlı bir gelişim gösterdi. Güvenlik Kameralarında yaygın olarak 2,4,5 megapiksel gibi terimler sıklıkla kullanılmaktadır.
Cep telefonlarında daha çok mobil tabanlı sensörler kullanılır yani sensör boyu küçük olduğu için daha yüksek çözünürlükler elde edilebilir.Güvenlik kameraları daha büyük sensörlere , yüksek ışık hassasiyetine daha geniş açılı lenslere sahip olabilir. Ayrıca Güvenlik kameralarının çözünürlüğü kadar , görüntü kalitesini belirlerken bir çok farklı etmende bulunmaktadır.
- Kamera sensörünün düşük ışık performansı,
- Kamera Lens seçimi ve kalitesi,
- Kamera Gece görüş IR Led ve Mesafesi gibi konularda önemli parametrelerdir.
Çözünürlüğü etkileyen parametreler arasında video sıkıştırma kaliteside çok önemlidir. 2 eşit çözünürlüğe sahip kamera arasında sıkıştırma oranına bakarak aşağıda görüntü kalitesi farkını görebilirsiniz.
Burada aslında çözünürlüğü etkileyen en büyük parametrelerden biri yeni bir terim olan “ band genişliği”dir. Çözünürlüğü bir çerçeveye benzetecek olursak , içini dolduracak olan band genişliği olacaktır. Band genişliği kayıt süresi hesaplarken’de çok büyük önemli bir parametredir.
Tabi ki 2 megapiksel için gereken band genişliği ile 5 megapiksel için gerekli band genişliği farklı olacaktır. Bunu başka bir yazımızda inceleyeceğiz.
2021 yılı itibari ile günümüzde en çok kullanılan 2 megapiksel , 5 megapiksel veya 4K olarak tabir edilen 8 megapiksel kameralardır. Aşağıdaki tabloda farklı çözünürlüklere ait tabloyu görebilirsiniz.
Çözünürlük maliyet ile doğrudan ilişkilidir. Özellikle son yıllarda yüksek çözünürlüklü kameralar oldukça tercih edilmektedir. Tabi Kamera çözünürlüğü kadar onları izleyeceğimiz monitörlerinde çözünürlüğü önemlidir. Monitör ve TV sektörü 2 MP diye tabir ettiğimiz Full HD Ekranlarda Pazar payı oldukça yüksektir. Maliyetler düştükçe yavaş yavaş 4K TV ‘lere olan geçişler hızlanmaktadır. Dolayısıyla güvenlik kamera seçiminde elinizdeki monitörlerinde önemi çok büyüktür.
Burada bir çok farklı teknik parametre olsa da en basit haliyle anlatmaya çalıştık. ( Lens açıları , Ekran ppi değerleri , Hz değerleri yoksa tabiki çok önemli değerler. )
4K ve 5MP Kameralar ilk piyasaya sürüldüklerinde oldukça pahalı fiyatlardaydılar. Şuan da bu çözünürlüğe sahip kameralar eskisi kadar pahalı değil. Çünkü talep arttıkça , bu tip sensörleri üreten üretici sayısıda artıyor, ister istemez bir rekabet oluyor.
Kamerayı satın almadan önce imkanınız var ise demo talep edebilirsiniz veya sadece o kamera ile çekilmiş videoları talep etmenizi öneririz. Özellikle Gece ve Gündüz arasındaki fark çok önemli.
Günümüzde ışık arkadan vurunca bir çok HD Kaliteye sahip kamera güzel bir görüntü vermektedir. Ama Kaliteyi belirleyen unsurlar arasında her türlü şarta dayanıklı kamera esastır. Işık karşıya geçince kamera nasıl davranacak ? burada yine sensör kalitesi ön plana çıkacaktır.
Bu nedenle satın alacağınız Kamera Gerçek bir WDR değerine sahip mi ? sadece dijital WDR’ye mi sahip ?
( WDR google’da aratabilirsiniz ışığı dengeleme gücü olarak düşünebiliriz. )
Satın alacağım kameranın 2 Megapiksel diyorlar gerçekten onu 2 megapiksel kayıt edebilecek miyim ?
Bir video alıp bilgisayarınıza indirip kayıt cihazınızında kalitesini ölçmüş olursunuz.
Güvenlik Kamera seçimi tabiki zor ve zahmetli bir iş . Bu tip öğretici yazılarımızı takip etmeniz dileğiyle.